FolkeFerieFonden gav kræftramte unge mulighed for ferie

Der var fokus på hygge og samvær da 12 unge fra Kræftværket i sommer fik stillet fire huse til rådighed i fire dage i FolkeFerieFondens ferieby i Helsingør.

Kræftværket er et fællesrum og fristed på Rigshospitalet for de unge kræftpatienter i alderen 15-29 år.

Ungekoordinator og -ambassadør, sygeplejerske Maiken Hjerming og to af de 12 unge deltagere, Lars og Marc, fortæller hvor dejligt det var for alle de unge at være sammen i længere tid og bare hygge og slappe af med andre i samme situation.

Ferie var ellers ikke en mulighed

Ferien i Helsingør Ferieby gav mulighed for, at der var tre sygeplejersker med til at tage sig at de unges kræftbehandling. Udover Maiken var der yderligere to ungeambassadører (specialuddannede sygeplejersker, der arbejder med kronisk og alvorligt syge unge). Det var en stor tryghed for de unge, dels at have professionel assistance tilstede og dels at disse ansat på Rigshospitalet, hvor de unge var tilknyttet. En pige blev for eksempel utilpas en dag og kørt til Rigshospitalet.

Opholdet i feriebyen var et velkomment afbræk for de unge og nogle kom derop blot et par af dagene, fordi de skulle til behandling resten af tiden. Én af de unge skulle hver nat sove på hospitalet, og hans mor og hans kæreste kørte ham derfor frem og tilbage hver dag.

”Når man er ung og har kræft så kan man ikke lige tage til Roskilde Festival og man kan heller ikke lige tage ud at rejse, for der er ikke nogen der vil forsikre én,” fortæller Maiken.


Det gav opholdet de unge

Ferieopholdet gav de unge et bedre sammenhold og de nød at være sammen med ligesindede.

”Opholdet gav et pust og et afbræk fra behandling og den type hverdag, som man har”, fortæller Lars. Marc er enig og tilføjer: ”Relationerne blev lidt dybere, set i forhold til når man for eksempel kun har en lille aften sammen. Her var vi sammen over flere dage.”

Maiken ser tydeligt at turen har rystet de unge mere sammen: ”Det der med, at man pludselig får nogle oplevelser, der rækker ud over Kræftværket og rækker ud over det at man er syg, så får man lige pludselig nogle fede historier sammen. Så kender man hinanden i en anden kontekst end kun her i vores rum på hospitalet. Det vidste jeg ikke på forhånd, men jeg kan se at det var godt, at man ligesom kom ud herfra.”

Begejstring for feriebyen

Fælleshuset havde Kræftværket også fået med i de fire dage. Og det var fantastisk godt, synes Maiken. ”Der er et godt køkken og de var der hele tiden, hvis de altså ikke var ude i græsset, ovre ved bålpladsen eller nede på stranden, som ligger ganske tæt på. Alle måltider blev tilberedt og spist i fælleshuset og i køkkenet var der plads til, at alle kunne deltage i madlavningen.”

Feriehusene var Kræftværket også glade for. ”Man sov godt i sengene. Vi boede fire i hvert hus. Det var hyggeligt og det fungerede godt,” husker Marc. ”Og så var det mega vigtigt at man kunne trække sig tilbage for at hvile fortæller Maiken.

”Udsigten over Øresund var fantastisk,” fortsætter Maiken, ” vi kunne se over til Helsingborg på den modsatte kyst. Når mørket faldt på og lysene blev tændt, var som om, der var festfyrværkeri hver aften.”

Gæsterne nød at feriebyen havde den korte gåafstand til vandet. Man kunne lige gå de 400 meter ned og få et friskt pust.

Lokalområdet blev der til gengæld ikke brugt meget energi på. Latter. ”Vi så ingenting.” ”Vi hyggede os bare.” Kun da de skulle på restaurant gik de en tur ind til Helsingør.

”Mogens Thage Hougaard, FolkeFerieFonden var sød at spise et måltid sammen med os og fortalte os, at man kunne opleve Kronborg og Words Festivalen, men det er mit indtryk, at det ikke var det, der var behov for”, siger Maiken og fortsætter: ”Det var mere at sole sig, ligge på et tæppe og flyde ud, nogle spillede Kongespillet, nogle tog en lur og andre begyndte at lave mad.”

Kræftværket var taknemmelige for at FolkeFerieFonden tog sig af sengetøj og rengøring, så de unge mennesker ikke behøvede at bruge energi på det.


Her handlede det om samvær og nærvær

Udover tre måltider dagligt - én dag med yogaundervisning, hvor Kræftværkets underviser kom op til dem og spiste frokost og underviste, og én aften med restaurationsbesøg, en lokal restaurant, Madam Sprunck, havde doneret middag lørdag aften – ellers var der ikke noget på programmet. Alle havde trang til bare at slappe af og hygge. Intet andet. Der blev knapt nok brugt opmærksomhed på mobiltelefoner og Facebook. Det her var ferie.


Nemt og ligetil

Ferien havde kun krævet få forberedelser. De unge havde taget brætspil med fra Kræftværket. Og en af de unge med kræft, Andreas, som var ved at uddanne sig til kok havde planlagt samtlige måltider for turen så der kunne indkøbes madvarer inden opholdet.
Lars tilføjer: ”Vi havde også taget en røvfuld slik med, så vidt jeg husker!”


Maiken Hjerming udbryder med begejstring i stemmen: ”Vi kunne godt tænke os komme derop igen.”

Lars er meget enig: ”Ja, det tror jeg, der vil blive sat stor pris på.”

Mere om møder og konferencer

Book møde eller konference

Er du interesseret i, at holde f.eks. møde, kursus, konference, bryllup, fest eller event?

For at booke eller høre mere kontakt venligst CSR Relation Manager Mogens Thage Hougaard på 29 37 10 22 eller mth@folkeferiefonden.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Få tilsendt nyheder og gode tilbud

* skal udfyldes